U ISTOČNOM SARAJEVU ZATVOREN 14. EVROPSKI OMLADINSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL

Svečanom ceremonijom ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu zatvoren je 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji se od 10. do 16. februara održavao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Ceremonija zatvaranja održana je ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu. Počela je koncertom Van Gogha, uslijedila je dodjela medalja, a nakon toga uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.

“Čestitam sportistima na ostvarenim rezultatima. Nadam se da će se nakon EYOF-a dobar glas o Istočnom Sarajevu čuti daleko. Narednom domaćinu želim uspjeh u organizaciji. Drago mi je što ćete baš ovdje u Istočnom Sarajevu uzeti zastavu. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji ovog festivala. Plamen mira koji smo nedavno donijeli iz Rima bio nam je potreban i neophodan”, rekao je Vuković.

Nakon toga obratio se i Abdulah Skaka koji je rekao da su na EYOF-u pobijedili sport, mladost i budućnost. 

“Zahvaljujući EYOF-u upoznali smo i ugostili divne ljude iz mnogih zemalja, okupili smo se oko projekta koji nas je povezao sjajnim vrijednostima. Na kraju, pobijedio je sport, pobijedila je mladost i pobijedila je budućnost”, rekao je Skaka.

Na kraju, prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Nakon spuštanja zastave, na ceremoniji je bila upriličena i primopredaja zastave između ovogodišnjeg i organizatora narednog EYOF-a čiji je domaćin finski Lahti, čime je zvanično završen EYOF 2019. 

Na EYOF-u se takmičilo 911 mladih sportista i sportašica od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja koji su se nadmetali u osam različitih sportova.

Bosnu i Hercegovinu je na EYOF-u predstavljalo 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje), ali nijedan bh. takmičar nije uspio osvojiti medalju pa smo tako i nakon 14. izdanja ovog takmičenja još uvijek bez medalje. 

Mladi sportisti Norveške najuspješniji su učesnici Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, a Norvežani su ukupno osvojili 12 medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četiri zlata i bronze te tri srebra. 

Zanimljivo, od zemalja iz regiona jedino je Slovenija osvojila dvije srebrne medalje, dok Hrvatska i Srbija na ovogodišnjem EYOF-u nisu osvojili nijednu medalju. 

Među osvajačima medalja nalaze se sportisti iz 21, od ukupno 46 zemalja učesnica.