SPECIJAL: U SUSRET VELIKOM FINALU HUAWEI FAIR PLAY LIGE

U NAJVAŽNIJEM MEČU SEZONE SASTAJU SE “ISKUSNA MAŠINERIJA” ZAMM MC I “BRZI VOZ” TEMPO

Piše: Nihad Eminović

 

Nakon šest mjeseci ligaških utakmica, kroz koje je prodefilovalo dvanaest ekipa, odigravši ukupno trinaest kola, na kraju, sve se svelo na dvije ekipe koje će imati priliku da se bore za najviši tron i titulu šampiona Huawei Fair Play lige.

 

Ekipi Zamm mC je od samoga početka sezone prognoziran sami vrh i često su dolazili u kontekst i svrstavani među najuže favorite za šampionski sjaj. Oni su to i opravdali našavši se u finalnom duelu koji čini jedan pobjedonosni korak od četrdeset minuta igre do željenog cilja. Zammovci su od samog početka lige pokazali da, kao i svake godine, pretenduju najvišem podiju. Odlične partije u grupnoj fazi krunisane su prvom pozicijom nakon njenog završetka, sa omjerom od devet pobjeda i samo dva poraza uz impresivnu statistiku od 54 datih i samo 27 primljenih pogodaka. U knockout fazi, prvo su u duelu četvrtfinala savladali momčad Reuniteda sa 5:1, da bi u polufinalu bili bolji od ekipe SenSu sa 2:0.

Iskustvo, kako individualno tako i timsko, je ono što najviše odlikuje ovu ekipu. Sa imenima poput Mulahmetovića, Mujezinovića, Mrše, koji su predvođeni futsal zaljubljenikom Muftićem, sigurno je da izazivaju strahopoštovanje kod svih protivnika koji se suoče sa njima, a dokaz tome su i mnogobrojne titule širom države i regije. Međutim, ono što im nedostaje jeste upravo titula Fair Play lige, koju, nakon poraza u finalu sezone 2016/17, ponovo imaju priliku osvojiti i okititi se njenim sjajem.

“Od finala je uvijek teško znati šta očekivati! Znači da su se srele dvije nabolje ekipe iz čitave sezone. Ono šta mogu obećati je to da će moji momci dati sve od sebe da napokon stignemo do tog trofeja kojeg nemamo” – kazao je Muamer Muftić, prvo ime ekipe Zamm mC, koji je ujedno iskoristio priliku da pozove sve ljubitelje futsala: “Pozivam sve ljubitelje futsala da dođu u dvoranu Ramiz Salčin, jer sigurno će imati šta vidjeti!” – dodao je Muftić.

 

Suprotno ekipi Zamm mC, za ekipu Tempo ni najveći fanatici nisu vjerovali da će dogurati do samog kraja. A shodno prognozama, tako je ova ekipa i otvorila sezonu, slabašno i nesigurno. Međutim, kako je sezone odmicala momci iz ove ekipe podizali su svoju formu i sve više rasli kao ekipa, a čim imate takav kolektiv ni rezultati ne izostaju. U razigravanje ova ekipa ulazi sa sedme pozicije koju su, istini za volju, izborili igrama iz drugog dijela ove faze uz omjer od šest pobjeda i pet poraza, ali i negativnu gol razliku od -1. Koliko je ova ekipa zapravo sazrela, pokazuju dva naredna meča, gdje su prvo u četvrtfinalu savladali prošlogodišnjeg vicešampiona Fine Line sa 3:2, a zatim u polufinalu i dvostrukog, uzastopnog šampiona ekipu Krajine sa 3:1, te time, uz svoje ime dodali epitet najvećeg iznenađenja ove sezone, a možda i u historiji ovog takmičenja.

Timska igra, atmosfera u svlačionici i srčanost obilježili su igru Tempa, a kao glavne uloge ove sezone, uz mašinovođu Hrvačića, istakli su se kapiten Mirvić, Alić, Beširević, te sjajni čuvar mreže Ibrahimović koji je, po skromnom mišljenu autora, najveće otkrovljenje ove sezone. Iako je možda njihov protivnik blagi favorit u ovom susretu, mlađahnu i živahnu ekipu Tempo ne smijemo otpisati. Iskustva iz prethodnih utakmica kazuju da su, u najmanju ruku, ravnopravan protivnik i da će, u raspletu bajke koju žive, ovi momci imati veliki udio u ispisivanju posljednje stranice Huawei Fair Play lige 2018/19.

Srce i duša ekipe Tempa Alen Hrvačić na sebi svojstven način prokomentarisao je očekivanja od finalne utakmice: “Šta očekujem od finala? Očekujem spektakl, da publika uživa, da sudije budu neprimjetne, a da se momci na terenu dogovore ko je bolji” – rekao je uz osmijeh, te dodao: “Ukratko, Zamm je pod imperativom pobjede, mora pobijediti a mi nemamo šta izgubiti. Neizvjesna utakmica koju će odlučiti bolja odbrana, disciplina u igri i veća želja. Što se mene tiče, moji momci su pobjednici bez obzira na rezultat finala” – kazao je Hrvačić.

 

Prvi susret ovih ekipa završio je trijumfom ekipe Zamm mC. Da li će uspjeti ponoviti isti učinak ili će ipak Tempo da naplati svoj dug? Dođite u nedjelju, 07.04., u dvoranu “Ramiz Salčin” i od 18:30 sati prisustvujte svečanom programu završnice i uživajte u velikom finalu Huawei Fair Play lige.

Dobro nam došli!

Fair Play, više od igre!