Prosinečki više nije trener Zmajeva! U trci za novog selektora nekoliko veoma poznatih imena

Robert Prosinečki nije više selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine. Čelnici Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i hrvatski stručnjak sporazumno su raskinuli saradnju.

 

Prosinečki je sinoć održao sastanak sa čelnicima Saveza i zaključeno je da sporazumni raskid saradnje jedino ispravno rješenje. Danas su uslijedile dodatne konsultacije sa članovima Izvršnog odbora FSBiH (jedini organ koji može donijeti ovakvu odluku), koji su “izglasali” nepovjerenje dosadašnjem selektoru.

“Nakon konstruktivnog razgovora, izvršenih analiza i potencijalnih planova, postignut je visok nivo saglasnosti i razumijevanja, a sve sa ciljem doprinosa ostvarivanju rezultatskog uspjeha u baražu kvalifikacija za EURO 2020. Robert Prosinečki je pokazao korektnost, uz pokazanu iskrenu želju za uspjehom reprezentacije do postizanja konačnog cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo. Zajednički je zaključak da je dosadašnja saradnja bila veoma profesionalna i kooperativna. Ovim putem NS/FS BiH upućuje iskrene želje gosp. Prosinečkom u njegovom daljem profesionalnom radu i angažmanu.” – saopšteno je iz saveza.

Za selektora naše A reprezentacije Prosinečki je postavljen 4. januara 2018. godine, kada je potpisao ugovor kojim se obavezao da će voditi Zmajeve do kraja kvalifikacija za EURO 2020.

Zmajeve je vodio u 22 utakmice i za to vrijeme ostvario je devet pobjeda, šest remija i sedam poraza.

Na startu mandata sa BiH je osvojio Ligu nacija B i plasirao se u Ligu A, među 12 najboljih reprezentacija u Evropi. Međutim, zakazao je u kvalifikacijama za EURO, kada je u grupi sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom osvojio skormnih 13 bodova, što je bilo dovoljno za 4. mjesto u grupi.

Kao nasljednici hrvatskog stručnjaka pominju se Safet Sušić, Zlatan Nalić, Vinko Marinović, dok iz FS RS žele svog kandidata iz reda srpskog naroda te se u prvi plan ističu Mladen Krstajić i Radomir Antić, kao i Milovan Rajevac. Također pominju se Blaž Slišković i Meho Kodro, kao i Amar Osim i Husref Musemić.

Naš tim će u martu 2020. godine igrati baraž za EURO 2020. U polufinalu ćemo 26. marta ugostiti Sjevernu Irsku, a ukoliko ostvarimo pobjedu u finalu ćemo, također u našoj zemlji, igrati protiv boljeg iz duela Slovačka – Republika Irska. 

Izvor: sportske.ba