OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA POGIBIJE RAMIZA SALČINA

BROJNE DELEGACIJE ODALE POČAST KOMADANTU TERITORIJALNE ODBRANE NOVI GRAD

Piše: Nihad Eminović

 

Na današnji dan navršava sa 27 godina od pogibije jednog od najvećih sinova naše domovine, Ramiza Salčina, ratnog komandanta Teritorijalne odbrane Općine Novi Grad.

Među brojnim delegacijama bili su i predstavnici SU “Fair Play” koji su danas na šehidskom mezarju Kovači odali počast ovom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata koji je poginuo od snajperskog hica ispaljenog sa neprijateljskih položaja iz pravca Nedžarića.

Doprinos ovog heroja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu je nemjerljiv. Ne postoji ratište na području Novog Grada, od bitke na Žuči, Mojmilu, Dobrinji, pa do Nedžarića odnosno Saraj-Polja, a da taj hrabri patriota nije bio prisutan.

Za svoje ratne zasluge Ramiz Salčn je posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH Zlatnim ljiljanom, a dobitnik je i ordena Zlatni grb s mačevima, a u čast njemu jedan trg i ulica u Sarajevu nose naziv Ramiz Salčin. Osim toga po njemu je nazvana i sportska dvorana na Mojmilu.

Ovu priliku koristimo da kao organizatori najavimo četvrti po redu memorijalni turnir “Ramiz Salčin” koji će se igrati 14. i 15. septembra u dvorani koja nosi njegovo ime, a ove godine na turniru će nastupati škole fudbala uzrasta do 9 godina.

Fair Play, više od igre!