EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA ALENOM HRVAČIĆEM

Pripremio: Edin Palić

Ekipa Tempo je već dvije godine učesnik Fair Play lige. Dok je prva sezona bila sezona adaptacije i nešto manje uspješna, već u drugoj sezoni ekipa se bez problema uspjela plasirati u završnicu. Grupnu fazu takmičenja završila je na sedmom mjestu i time izborila četvrtfinale, gdje će se sastati sa drugoplasiranom ekipom Fine Line, koja je ujedno i prošlogodišnji finalista lige.

Najmarkantnija osoba Tempa, osnivač, trener, povremeni igrač i istinska duša i srce ekipe je Alen Hrvačić. Lider Tempa je uspješan stomatolog, brižan muž i otac dvoje djece, a njegova najveća strast i “porok” je nogomet, odnosno futsal. Razgovarali smo sa Alenom o Fair Play ligi, počecima i putu njegove ekipe, sa osvrtom na grupnu fazu i ambicijama u nastavku takmičenja.

Prije svega, zahvaljujemo se što ste se odazvali na naš poziv i odvojili svoje dragocjeno vrijeme. Na koji način ste saznali za Fair Play ligu i kako ste odlučili da prijavite i svoju ekipu?

Hvala vama na pozivu.

Ta “veza” počela je nekad krajem 2016, kad me je prijatelj pozvao da pogledamo utakmicu Buća Potok Saplast – Sarix Pozitiva. Utakmica je bila odlična, dinamična, puna preokreta. Iako je Sarix vodio 4:1 nakon prvog poluvremena, Saplast je u drugom preokrenuo na 5:4, a na kraju je završilo 5:5. Od tada sam počeo redovno pratiti utakmice Fair Play lige.

U početku nisam razmišljao o sklapanju ekipe već sam imao želju da, uprkos godinama, u to vrijeme 43 (smijeh), lično osjetim čari igranja Fair Play lige, koliko god to nerealno bilo. Međutim, brzo sam ohladio od te ideje i počeo razmišljati o nekoj ekipici.

Prvo što mi je palo na pamet bilo je da rekreativce sa kojima sam tada igrao jedan od termina “naložim”, pokušam motivisati da skupimo novac i prijavimo učešće bez ikakvih ambicija osim pokojeg boda i druženja. Bili su to većinom uposlenici Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, dodao sam par prijatelja, našao budućeg kapitena Kenana Sućesku, da bismo bar malo ličili na ekipu (smijeh), i tako je počelo.

Kakvi su Vaši utisci o samom takmičenju, njegovom karakterističnom konceptu (promovisanje fair playa) i kvalitetu futsala koji se prikazuje? Šta mislite o novom formatu takmičenja sa 12 ekipa smještenih u jednu grupu?

Fair Play liga je već odavno postala mnogo više od futsala, liga iz godine u godinu doživljava ekspanziju u svakom smislu. Veći smisao od samog takmičenja ima ono što organizator zajedno sa učesnicima promoviše, a to su neke, u današnje vrijeme, potisnute i pomalo zaboravljene vrijednosti kao što su kućni odgoj, lijepo ponašanje, uzajamno pomaganje, odricanje za opće dobro i sl.

Ukratko, promocija dobrog, odgoj mladih i, na kraju, ono što ne smijemo zaboraviti i što meni mnogo znači, čuvanje tekovina Bosne i Hercegovine.

Liga je evoluirala. Promjena formata takmičenja sa dvije grupe od po devet ekipa na jednu grupu od dvanaest bio je odličan potez koji je značajno podigao kvalitet i ozbiljnost takmičenja. Što bi se reklo, manje je više! To je ujedno i moj životni moto.

Hrvačić sa ekipom

Vrlo ste posvećeni svojoj ekipi, utakmicama, treninzima i sl. Kako nalazite vremena za sve to pored posla, porodice i ostalih svakodnevnih obaveza?

Jednostavno, kad volite nešto, kao ja loptu, nađete način, u suprotnom, nađete izgovor. Pored toga, moram priznati da imam tolerantnu suprugu i, naravno, uvijek se trudim unaprijed planirati vrijeme za porodicu, pacijente i fudbal. Mislim da je u tome tajna uspjeha, a uspjeh je za mene da se to sve kotrlja zajedno.

Dovođenjem velikog broja pojačanja, ove ste sezone napravili kompletnu rekonstrukciju ekipe. Kako biste uporedili ovaj sastav u odnosu na prošlogodišnji?

Teško je to porediti.

Prošle godine ekipu su uglavnom činili rekreativci i entuzijasti okupljeni oko kapitena Kenana Sućeske, provjerenog igrača, izuzetnog plejmejkera i sjajnog momka. Nažalost, po završetku prošle sezone, na turniru u Vogošći doživio je tešku povredu, koja ga je na duže vrijeme odvojila od terena, inače bi bio jedan od nosilaca i ovosezonske ekipe. Ovim putem mu želim brz oporavak i da nam se aBd pridruži u nekoj od narednih sezona Fair Play lige.

Ove sezone Tempo je sve što nije bio prošle, ozbiljna, ambiciozna, dobro izbalansirana ekipa u kojoj svi igrači imaju neku vrstu iskustva u futsalu. Većina je igrala Fair Play ligu prethodnih sezona, neki su bivši profesionalci i sl. Od igrača iz prošle sezone ostao je samo Pupe (Mustafa Alić), a moj prijatelj Emir Brada prešao je u stručni štab.

Ekipa Tempa imala je nešto slabiji početak. Djeluje da je pobjeda protiv aktuelnog šampiona Krajine bila apsolutna prekretnica u igri. Kako biste opisali tu utakmicu, ali i kompletan nastup ekipe u grupnoj fazi takmičenja?

Istina, izgubili smo prve tri utakmice. Različite stvari su doprinijele tome, teža povreda dirigenta odbrane (Dženedina Šabanije) neposredno pred početak takmičenja, izostanak par igrača na koje sam računao, teški protivnici na startu (SU Futuro, SenSu, Zamm mC), tako da se uvukla nesigurnost među igrače i počelo je loše.

Morao sam reagovati, popuniti prazninu i uvesti novog igrača u tim, bio je to moj imenjak Alen Alić. Prve bodove osvojili smo protiv Zovika u 4. kolu. Da nismo, ko zna šta bi bilo, ovog intervjua sigurno ne bi (smijeh). Od tada se počinjemo lagano dizati u igri i pristupu.

Naravno, pobjeda nad Krajinom bila je iznenađenje 7. kola, prekretnica u svakom pogledu, odlučujući momenat kada je sve došlo na svoje mjesto. Naš golman Sedin Ibrahimović, do tada apatičan kao i ostatak tima, bio je ključna figura na utakmici, odbranio je sve što se moglo i s pravom zaslužio nadimak Ministar odbrane. Ministar poslije te utakmice više nikad nije prestao braniti. U toj, inače tvrdoj utakmici, ohrabreni Ministrovim intervencijama, igrači su “kliknuli”, ujedinili se, zapeli i izborili pobjedu. Poslije više ništa nije bilo isto. Vratili su se samopouzdanje i timski duh, momci su u svaku narednu utakmicu ulazili kao da je Liga šampiona, srčano, samouvjereno, disciplinovano u odbrani i odlučni da pobijede. Lokomotiva (Muhamed Mirvić) je ubrzala TEMPO, ostali su je pratili, i tako smo dva-tri kola prije kraja obezbijedili učešće u playoffu, naše prvo.

Slavlje ekipe nakon pobjede protiv Krajine
Slavlje ekipe nakon pobjede protiv Krajine

Vaš protivnik u četvrtfinalu je prošlogodišnji finalista Fine Line. Kakav meč očekujete i kakve su ambicije ekipe uopće u doigravanju?

Naš cilj pred početak sezone bio je plasman u playoff. Taj ispit smo uspješno položili, a sve preko toga bilo bi veliko iznenađenje. Istina, plasmanom u četvrtfinale naši apetiti su porasli. Posljednjih šest utakmica odigrali smo dobro, uključujući i utakmicu sa Fine Lineom, iako smo izgubili rezultatom 1:2. Primili smo malo golova i to nam daje za pravo da se nadamo čudu.

Smatram da je Fine Line apsolutni favorit kako zbog kontinuiteta u ligi (peta sezona) i iskustva igranja u završnici tako zbog igračkog kadra i provjerenih zvijezda malih i velikih terena, Dude, Feđe, Torlaka i ostalih, te njihovog stratega, starog lisca Muamera Durića.

Prije svega, želja mi je da u četvrtfinalu nastupimo kompletni, jer trenutno imamo dva povrijeđena igrača i njihov nastup je upitan. Očekujem tvrdu i neizvjesnu utakmicu u kojoj će presuditi kvalitetnija odbrana, disciplina u igri i strpljenje.

Šta je tajna uspješnosti Vaše ekipe? Koji je univerzalni recept za uspjeh jednog tima?

Tajna uspješnosti Tempa je srčanost, zajedništvo, uštipci s kajmakom i sparing sa našim prijateljima Ljiljanima.

Smatram da ne postoji univerzalni recept, svaki dobar vođa treba da napravi svoj.

Ovom prilikom pozivam sve naše simpatizere i fanove da nas podrže u četvrtfinalnoj utakmici 03.03.2019. u 19:00 sati u dvorani “Ramiz Salčin”.

FORZA TEMPO!

Fair Play, više od igre!