BIVŠI KAPITEN REPREZENTACIJE BIH ŽELI U RUKOVODSTVO FIBA-E, KANDIDOVAN I TANJEVIĆ

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine za novog člana Centralnog odbora Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa), predložio je bivšeg kapitena naše reprezentacije Samira Avdića. Uz Avdića, kandidat za ovu poziciju je i legendarni trener sarajevske Bosne Bogdan Tanjević, koji je nominiran od strane KS Crne Gore.

Izbori u FIBA-i održat će se 25. maja na sjednici Skupštine u njemačkom Minhenu. No, sama kandidatura ne znači siguran izbor, jer je za nešto više od 20 pozicija prijavljeno 40 kandidata, čiji uspjeh više ovisi o njihovom ličnom rejtingu nego snazi federacije iz koje dolaze, prenosi Avaz.

Inače, kandidatura Avdića znači da nakon osam godina u vrhu FIBA Evrope neće biti Mirsada Đonlagića. Jedan od pokretača KSBiH u dva mandata bio je izabran za člana tijela koje vodi evropsku košarku u okviru Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), ali ga naš savez nije predložio za ovogodišnje izbore.

“Ovaj put nisam kandidat, ne znam razloge, ali o tome drugi put. U svakom slučaju, osam godina u Bordu FIBA-e radio sam s neskrivenim zadovoljstvom, pogotovo što je KSBiH od mog članstva imao ogromne koristi.

Sam izbor u Centralni odbor, u koji se članovi biraju, a ne delegiraju, veliki je uspjeh, ali je reizbor bio još veći, jer su iza ostala još neka velika imena evropske košarke”, konstatira Đonlagić, koji je bio i predsjednik Takmičarske komisije FIBA svijeta.

Što se tiče kandidatura Avdića i Boše Tanjevića, koji je rođen u Crnoj Gori, a bio je i selektor crnogorske reprezentacije, pa ga je tamošnji savez i predložio za FIBA-u, Đonlagić je izjavio:

“Kandidatima želim da ostvare svoje ciljeve, a što se tiče Boše volio bih da je on kandidat našeg saveza. Inače, u glasanju učestvuju predstavnici svih državnih federacija.”

Istovremeno će u Minhenu biti biran i predsjednik FIBA Evrope. Kandidati su aktuelni predsjednik Turgay Demirel (Turska) te Cyriel (Belgija) i Dejan Tomašević (Srbija).

Đonlagić smatra da je Demirel favorit za ostanak na čelnoj funkciji, a njega je formalno predložilo 11 federacija (preostalu dvojicu samo matični savezi).

“Demirel je postigao sjajne rezultate i smirio burnu i napetu situaciju u košarci u Evropi. Nije samo u pitanju sportski aspekt, nego i politički, kao i pravni. Evropska unija je podržala FIBA-u u odnosu prema Euroligi, a i neki sudski procesi išli su u prilog FIBA-i.

Bitna je stvar i to što je Evropa, za razliku od ostalih kontinentalnih asocijacija, u pregovorima sa FIBA-om svijeta uspjela zadržati svoju kancelariju u Minhenu. Sve druge su u okviru FIBA-e u švicarskoj Ženevi “, kaže Đonlagić.

Kad je u pitanju regionalna ABA liga, u kojoj nastupaju i naši klubovi, Đonlagić ističe da FIBA nikada nije priznala ovo takmičenje i da su posljednji incidenti i neslavan završetak sezone pokazali zašto je to tako.

“Način na koji se zatvara Euroliga, kojoj se ne može osporiti kvalitet, a sada sve više i ABA liga, predstavljaju antipropagandu evropskom poimanju sporta u kojem se vrednuje rezultat i na osnovu toga ostvaruje takmičarski napredak.”

Skandalozan kraj sezone pokazuje karakter ABA lige.

“U slabom sistemu, a velikih interesa, najlakše dolazi do ovakvih scena, za koje smo mislili da su stvar prošlosti”, kaže Đonlagić.

(scsport.ba)