Arsene Wenger: Treba ukinuti januarski prijelazni rok i ograničiti plate fudbalerima

Legendarni menadžer Arsenala, sada direktor globalnog razvoja fudbala u FIFA-i, Arsene Wenger, predložio je mjere koje bi mogle da zaustave “ludilo” visokih transfera u periodu nakon koronavirusa.

Arsene Wenger predložio je da se januarski prijelazni rok ukine jer smatra da on daje priliku igračima koji nisu prvi izbor menadžera da jednostavno prestanu da se bore za mjesto u timu i samo odu u drugi klub.

Wenger je iznio ideje koje bi mogle da unaprijede finansijski menadžement u fudbalu u eri poslije pandemije koronavirusa. Te ideje uključuju ograničavanje visine plate koju klubovi isplaćuju igračima, uvođenje licenci za agente i ukidanje zimskog prijelaznog roka.

Ja sam za ukidanje januarskog prijelaznog roka. Menadžeri se ne snalaze najbolje sa tim periodom. Već u oktobru, kada se desi da neko od igrača više ne igra u prvoj postavi, oni pokušavaju da nađu novi klub i samo čekaju januar da odu. Više nisu motivisani i samo odustaju od svega”, rekao je Wenger.

Wenger se takođe zalaže i za ograničavanje plata igračima:

“Zalažem se za ograničavanje dijela budžeta kluba koji je namijenjen platama igrača. Na primer na 50 posto. Pola budžeta kluba odredi se za isplatu plata, druga polovina pokriva sve ostale troškove. U Arsenalu je ovakvo pravilo klubu bilo nametnuto od strane banaka – nismo smjeli da prekoračimo dio budžeta namijenjen platama. Ali, to nas nije sprječavalo da isplaćujemo veoma visoke plate”, pojasnio je Francuz.

Wenger je također rekao da bi bilo dobro razmotriti ponovno uvođenje licenci za agente, nešto što je FIFA ukinula 2015. godine. Uvjeren je da bi na taj način bio spriječen odliv novca iz fudbala.

 

Preuzeto sa sportske.ba!

fb-share-icon