INTERVJU SA SEDINOM TORLAKOM, BIVŠIM IGRAČEM I KAPITENOM FK SARAJEVO

Pripremio: Muamer Durić

Kada se pominju riječi vođa, lider i kapiten, asocijacija poklonika bordo familije je, ni manje ni više nego Sedin Torlak. Čovjek koji je od 2008. do 2013. godine nosio dres ekipe sa Koševa ostavio neizbrisiv trag među Divovima, a svojim partijama zadužio, kako voljeni klub, tako i bosansko-hercegovački fudbal. Ono što je krasilo ovog snažnog štopera jeste segment koji danas rijetko viđamo na terenima diljem svijeta, a to je lavovsko srce koje živi ovu igru. Ako se uz to doda i profesionalizam, mnogo rada i truda, vaše ime biva sačuvano od zaborava.

Na naše zadovoljstvo, kapiten Sedin Torlak sa brojem 6 na leđima, već četiri sezone nastupa na terenima Fair Play lige. Upravo o toj temi, kako i o samim početcima i uspješnoj karijeri, razgovarali samo sa ovim velikanom bosansko-hercegovačkog fudbala.

 

Prije svega, zahvaljujemo se što ste se odazvali na naš poziv i odvojili svoje dragocjeno vrijeme. Iza Vas je uspješna fudbalska karijera. Šest godina ste nastupali za FK Sarajevo i nosili kapitensku traku. Od kuda ljubav prema fudbalu, kako je sve počelo? 

Nema na čemu, zadovoljstvo je moje što ste me kontaktirali.

Sve je počelo odmah nakon nesretnog rata 1995. u Hrasnici u FK Famos. Tada sam zavolio fudbal uz ljude koji su pokrenuli sve to iz ruševina i traje sve do danas.

Ta ljubav prema fudbalu me dovela i do najljepšeg dijela karijere, gdje sam sa ponosom nosio dres i kapitensku traku institucije kao što je F.K. Sarajevo. Hvala mojoj porodici koja me uvjek podržavala i Bogu što me uputio na pravi put.

Koji trenutak biste izdvojili kao najdraži i najznačajniji u Vašoj karijeri? Koju utakmicu posebno pamtite?

Iskreno bilo ih je nekoliko, naravno to je igranje vječitog derbija, igranje evropskih utakmica sa FK Sarajevo i naravno pozivi i za reprezentaciju BiH kod trenera Blaževica i kasnije Sušica.

Detalj sa vječnog derbija: F.K. Sarajevo - F.K. Željezničar
Detalj sa vječnog derbija: F.K. Sarajevo – F.K. Željezničar

Koji je trener ostavio najeći utisak na Vas?

Svaki trener ima neki svoj uaticaj na igrača, teško je to izdvojiti, ali ako već moram to su Janjoš, Jović i Varešanović.

Navijači FK Sarajevo Vas pamete kao velikog borca i igrača koji je davao posljednje atome snage u svakoj utakmici. Uvijek Vas je krasila velika borbenost što su navijači znali prepoznati, te ste dvije sezone dobili veliko priznanje navijača FK Sarajeva (sezona 2010/11,2012/13), nagradu “Ismir Pintol”, koju Udruženje navijača FK Sarajevo i Horde Zla dodjeljuju najborbenijem igraču prvog tima Bordo kluba u toku takmičarske sezone.

Pa ja sam u životu uvijek smatrao koliko god talenta da čovjek ima za neki posao, da bez borbenosti to ništa ne znači. Zaista sam zahvalan svim navijačima na dodjeli dva trofeja „Ismir Pintol“, oni su najmjerodavniji za dodjelu te nagrade jer su svaku utakmicu tu dali na strani ili kući. Najsretniji bih bio da se nikad nije ni morala davati ta nagrada, pod tim imenom,  da je naš Ismir još poživio i gledao i navijao za svoje Sarajevo, ali Allahova volja je takva bila.

Nagrada "Ismir Pintol" u rukama Sedina Torlaka
Nagrada “Ismir Pintol” u rukama Sedina Torlaka

Kakvo je trenutno stanje ligaškog fudbala u BiH? Koji su načini napretka bh. fudbala u cilju približavanja evropskim i svjetskim, ali i regionalnim standardima, koji djeluju daleko iznad naših? 

Pa malog pomaka ima, ako ništa u infrastrukturi, iako je još uvijek to slabo i daleko od susjeda i evrope. Malo me zabrinjava loš nogomet i igrački kadar u timovima. Iskreno, sve mi se čini da je sve manje kvalitetnih igrača u ligi i ono što valja brzo ode.

Trenutno radite sa mlađim kategorijama u Fk Sarajevo (godište 2005.). Kažu da je najteže ali i najljepše raditi sa dječacima koji imaju želju da postanu zvijezde BH fudbala? Ima li među njima možda neki novi “Hase”, “Sušić”?

Uh. To je stvarno lijep i plemenit posao, da učite i prenosite znanje na mlađe, ali kod nas su nažalost problem članarine koji roditelji plaćaju za svoju dijecu i tu nastaju problemi i zato je sve manje kvalitetnih dječaka. Ali naravno da ih ima i uvijek će ih biti.

Ja iskreno imam u generaciji nekoliko vanserijskih talenata, ako Bog da imaće svijetlu budućnost.

Nakon okončanja fudbalske karijere možemo Vas vidjeti kao učesnika brojnih turnira u malom fudbalu (futsal), gdje igrajući za “raju” pokazujete Vaše znanje na malim terenima. Koje su po Vašem mišljenju suštinske razlike između ova dva sporta?

Volim fudbal, uživam u njemu. Volim raju, najviše volim sa svojom rajom igrati i bez pritiska družiti se, a to sve donosi mali nogomet.

Učesnik ste Fair Play lige već četiri godine. Na koji način ste saznali za Fair Play ligu i kako ste odlučili da i sami postanete njen učesnik? 

Jednom prilikom igrao sam sa rajom termin i tako me pitaše da li bih igrao sa njima ligu. Tada sam imao problema sa povredama, te sam im rekao da me prijave, pa kad mognem dolaziću. Igrao sam za Saplast, gdje je ekipu vodio Hot. I tako kasnije svidio mi se projekat i sve oko lige – atmosfera, sportski duh, fair play i humani ljudi, i tako da i danas uživam u istoj. Samo da potraje još dugo vremena, da svi mogu osjetiti čar ove lige.

Ekipa "Fine line"
Ekipa “Fine Line”

Kakvi su Vaši utisci o samom takmičenju, njegovom karakterističnom konceptu (promovisanje fair playa) i kvalitetu futsala koji se prikazuje?

Iskreno, imam samo riječi hvale, a kvalitet je sve bolji, sve više bivših asova se prikljuuuje, kako sa velikog, tako sa malog fudbala. Samo da se nastavi ovaj trend.

Vaši utisci o organizaciji lige? Šta mislite o novom formatu takmičenja sa 12 ekipa smještenih u jednu grupu? 

Pa, po meni je to OK. Svi imaju priliku da osvoje prvo mjesto, iako su završili 8. ili 1. u ligi.

U četvrtfinalnom susretu poraženi ste od ekipe Tempo rezultatom 2:3, uprkos vodstvu od 2:0, te na taj način završili ovogodišnji nastup u takmičenju. Kakvi su Vaši pogledi na taj susret? Kako ste zadovoljni kompletnim nastupom ekipe u ovoj sezoni? 

Pa dobro, imali smo taj peh oko golmana iako je dostojna zamjena bio nas Keno i žrtvovao se za ekipu. U utakmici nam se sve bilo otvorilo, poveli 2:0, mi kvalitetniji sigurno, ali to je fudbal – dvije greške okrenu tok utakmice i kasnije se teško bilo vaditi. Ali, dali smo sve od sebe, protivnik iskoristo svaku našu nepažnju i zasluženo slavio. Ja im cestitam, a nama više pameti i sreće do sljedeće sezone.

Sedin Torlak u akciji u dresu "Fine Line"
Sedin Torlak u akciji u dresu “Fine Line”

Kako prognozirate polufinalne mečeve između Zamm mC-a i SenSua, te Krajine i Tempa? Koga izdvajate kao glavnog favorita za osvajanje titule?

Pa dobro svi su tu negdje, mada Krajina i Zamm mi se nameću kao finalisti zbog više iskustva igranja u ligi i igrača koji znaju igrati na rezultat.

Ko je najbolji fudbaler svih vremena u Premijer ligi BiH, a ko općenito u svijetu? 

Malo ne zahvalno pitanje, ali po meni veliki trag je ostavio Obuća Emir, a u svijetu za moj ukus je Messi.

Koji igrač, sa kojim ili protiv kojeg ste nastupali, Vas je najviše impresionirao na velikom, a koji na malom terenu? 

Na velikom terenu Alen Škoro, na malom Slaven Novoselac.

Vaš fudbalski uzor? 

Ne volim riječ uzor, ali onaj ko je za mene bio primjer je Maldini.

Talenat ili Rad? 

Jedno bez drugog ne daju rezultat, a na kraju je samo rezultat mjerodavan.

Messi ili Ronaldo? 

Messi

Falcao ili Ricardinho? 

Rikardinjo.

Koji je univerzalni recept za uspjeh jednog tima? 

Snaga, sloga, zajedništvo unutar ekipe, tj. svlačionica mora biti puna pozitivne energije.

Za kraj, Vaša poruka mlađim osobama koje sanjaju da jednog dana postanu sportske zvijezde. 

Volite ono čime se bavite, ne radite to zato što vas neko tjera na to, čim osjetite da radite nešto nazor, mijenjaj zanimanje. Ali nikada nemoj izbjegavati sport, makar rekreativno, naročito fudbal jer je prelijep sa mnogo pozitivnih stvari.

FAIR PLAY, VIŠE OD IGRE!