Serija “A” planirala je krenuti 13. juna, ali su sada stigle loše vijesti

Italijanski nogometni savez je je u ponedjeljak navečer objavio da je službeni prekid svih takmičenja na snazi do 14. juna što, čini se, ugrožava mogućnost da se prvenstvo nastavi 13. juna kako želi italijanska nogomtna liga.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer Savez pojašnjava da je odluka u skladu s mjerama za borbu protiv koronavirusa koje je donijela italijanska vlada.

Prema tim mjerama zabranjena su sva sportska takmičenja u Itaiji do 14. juna.

Savez također navodi da je donio svoju odluku “iščekujući novije i poželjnije odluke kompetentnih vlasti”, što znači da mogućnost nastavka italijanskog prvenstva ipak nije u potpuno isključena.

Prošlu sedmicu Serie A, koja okuplja 20 klubova prve lige, objavila je kako želi 13. juna nastaviti prvenstvo prekinuto zbog koronavirusa 9. marta.

Predviđeno je da se uskoro održi sastanak između italijanskog premijera Giuseppea Contea i čelnika Saveza te Lige. Tehnički i znanstveni odbor koji savjetuje vladu trebao bi uskoro dati preporuku o novom sanitarnom protokolu za nogometni svijet.

Ova nova verzija, manje stroga od prve, ne predviđa više kolektivnu karantenu ukoliko jedan igrač ili član štaba bude pozitivan na koronavirus.

Njemačka Bundesliga je prva od večih europskih liga koja je ovaj vikend nastavila svoje prvenstvo. Francuska je okončala prvenstvo i priglasila PSG prvakom, a španska La Liga planira nastaviti prvenstvo početkom juna.

 

Preuzeto sa sportske.ba!