Samir Memišević za Sportske.ba: Ako El Shaarawy u Kini može dobiti Mancinijev poziv, zašto ne bih mogao i ja?

Bosanskohercegovački 26-godišnji defanzivac Samir Memišević, povremeni reprezentativac naše zemlje koji se nije našao na spisku Dušana Bajevića za baraž za Euro, trenutno se nalazi kod kuće u Živinicama gdje je došao, može se reći, u posljednji čas prije nego što je počela epidemija korona virusa u BiH.

Memišević je polovinom sezone u Holandiji napustio redove Groningena i stavio potpis na ugovor sa bogatim kineskim prvoligašem Habei Fortuneom s kojim je dogovorio trogodišnju saradnju s mogućnošću produženja na još godinu.

Izbjegao karantin

U razgovoru za Sportske.ba Samir govori o novom klubu i svojoj odluci da preseli u daleku Kinu, zatim o selekciji BiH, te vremenu koje provodi u svojim Živinicama za vrijeme epidemije.

Situacija u Živinicama je, kaže, stabilna i život se vraća u normalu.

– Situacije je ovdje stabilna, mislim da je bio jedan samo slučaj zaraze, ne znam o kome se radi. U mojoj blizini, među mojom porodicom i prijateljima nije bio niko zaražen, govori nam na početku Memišević, koji je napustio Holandiju u posljednji čas.

– Imao sam sreće što sam potpisao ugovor s kineskom ekipom još prije početka ovog glavnog vala pandemije u Evropi. Čim sam završio dogovor s Kinezima, završio sam još neku papirologiju u Holandiji i otišao za BiH. Ja sam u BiH sletio 4. marta, a onaj prvi slučaj u Banjoj Luci se pojavio možda dan nakon toga. Tako da nisam ni morao u karantin i slično.

Situacija u Holandiji, kaže, također je stabilnija nego nekoliko sedmica ranije kada je ova zemlja bila jače pogođena zarazom korona virusom.

– Čuo sam se nedavno sam bivšim saigračem Hrustićem iz Groningena i rekao mi je da treniraju po grupama, sad im je period priprema, a prvenstvo će početi 1. septembra. Holandija nije imala neke jake restrikcije poput policijskog sata, ali su imali neke blaže poput razmaka od dva metra među ljudima.

Memišević nam je objasnio kako je došlo do kontakta s Kinezima, dok je u međuvremenu imao još neke ponude na stolu, međutim smatra da je donio pravu odluku.

– Moj agent je bio u kontaktu s Kinezima, a u međuvremenu su stajale i ponude AEK-a i Alkmara, međutim kad pogledam s finansijske strane mislim da sam uradio odličnu stvar i ne žalim nijedne sekunde što sam odabrao Kinu. Potpisao sam ugovor na tri godine uz mogućnost produženja na još jednu. Sjedim kući i dobijam platu iz Kine, bolje ne može i što se toga tiče sve su ispoštovali. O nekom smanjenju plate niko ništa ne priča mada se to može desiti zbog kašnjenja sezone.

– Mnogo sam razmišljao šta i kako, ali meni je sad na ljeto 27 godina, i treba biti u životu prema sebi realan i objektivan. Ne očekujem da sad napravim neki transfer u neki o velikih evropskih klubova, iako sam bio na dobrom glasu u Holandiji na poziciji stopera i zadnjeg veznog. Da nije bilo možda te povrede s početka karijere u Holandiji, možda bih i dogurao do PSV-a ili Ajaksa, ali sad sam malo prestar za njih. Zato je ovo bio po mom mišljenju najpametniji potez.

– Strah od virusa? Iskreno ne bojim se, mislim da nemam razloga za strah jer ćemo mi igrači pogotovo stranci biti zaštićeni. Mislim, nikad se ne znam. Još neko vrijeme ću biti u BiH, pa ćemo vidjeti kakva će biti situacija, priča nam Samir.

Kineska liga sve jača

Igrači odlaskom u Kinu zarade ogromne novce, i to je uglavnom razlog njihove selidbe u ovu daleku zemlju. Samir ne krije da je i u njegovom slučaju to bio najveći razlog odlaska u Aziju.

– Istina je da igrači uglavnom riješe svoju egzistenciju kada odu u Kinu jer uslovi s te strane su zaista odlični. I to je i kod mene bio glavni razlog takve odluke. Da se ne lažemo novac je glavni razlog. Mada, ako pogledamo koliko Kina ulaže u fudbal, i koliko stranaca odlazi tamo, mislim da se i kvalitet fudbala tamo podigao na dosta visok nivo, smatra naš stoper.

Na pitanje da li odlazak u Kinu znači i manjak ambicija u reprezentaciji, s obzirom da mnogi selektori odustanu od igrača koji završe u Kini smatrajući da tako nazaduju u svojoj karijeri, Memišević kaže:

– Bez obzira na odlazak u Kinu ja ću uvijek očekivati poziv u naš najbolji tim. Jer, ako se vratimo i unazad i pogledamo ko je sve bio pozivan, kineska liga je jača dva puta od tih liga iz kojih su pojedinci dolazili. Mislim da imam razlog da se nadam pozivu. Naravno selektorova je zadnja, da procjeni da li sam mu potreban ili ne, a važna će biti i moja forma. Ako jedan El Shaarawy može dobiti poziv iz Italije od selektora Roberta Mancinija, a igra u Shangaiju, onda je sve jasno. Dosta dobrih trenera i igrača je prošlo kroz kineski fudbal ili su još tu, odgovorio je bh. fudbaler.

Duga pauza bez utakmica i treninga s klubom negativno utiče na njega baš kao i na sve druge profesionalne fudbalere. Individualnim radom Samir pokušava da ostane u što je moguće boljoj formi.

– Maksimalno radim na sebi, ali utakmice fale, to je istina. Trudim se mnogo da ne dobijem višak kilograma, imam svoj program koji poštujem i prema kome treniram, i mislim da ću se nakon nekoliko treninga i utakmica s novim klubom postepeno vraćati u igračku formu, zaključio je Samir Memišević.

(M.K./Sportske.ba)

 

Preuzeto sa sportske.ba!