“PLAVI ŠEHER” ILI “BORDO ŠEHER”?, PITANJE JE SAD!

Večeras na Grbavici derbi Želje i Sarajeva

 

Danas je na rasporedu 119. prvenstveni okršaj gradskih rivala Željezničara i Sarajeva na stadionu Grbavica sa početkom od 20:00 sati.

Dobra forma obje ekipe garantuje pune tribine u “Dolini ćupova”. Bordo tim je posljednji derbi na Željinom stadionu dobio sa 3:0, ali sada je Husref Musemić uoči bitke za prevlast u bh. prijestolnici, ulogu favorita prepustio domaćinu. Možda zbog toga što ima ogromnih problema sa povrijeđenim igračima. Iako su tu Ahmetović, Hodžić, Gavrić i Lazić, Sarajevo i dalje ne može računati na Dupovca, Oremuša, Stanojevića, Rahmanovića i Tatara.

Ambijent će biti dobar, noćna utakmica, dobar teren i svi preduvjeti za aktere da odigraju što bolje. Mi smo možda malo više utakmica igrali nego oni, ali potrudit ćemo se da odigramo približno posljednjem derbiju. Prepuštamo ulogu favorita Željezničaru jer je domaćin.” – izjavio je Husref Musemić.

Imaju dvije priče. Igramo na svom stadionu, tu uvijek idemo na pobjedu, a druga je da igramo protiv prvaka koji je i dalje prvi na tabeli. Tabela pokazuje ko je u ovom trenutku ispred koga i preformanse u posljednjih godinu dvije su definitivno na strani Sarajeva. Hvala Sarajevu, ali se ne bih složio sa konstatacijom da smo favoriti.” – poručio je i odgovorio Osim.

Trener Želje na slatkim je mukama. Na raspolaganju ima sve igrače, izuzev Siniše Stevanovića, koji odrađuje suspenziju zbog žutih kartona. Fudbaleri Plavih na posljednjem treningu imali su i veliku podršku navijača.

Utakmicu na Grbavici vodit će sarajevski arbitar Haris Kaljanac.

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 138. takmičarskih utakmica, a večeras će igrati 119. prvenstveni derbi. Do sada Željo je upisao 35 prvenstvenih pobjeda, Sarajevo 34, a 49 utakmica završeno je neriješeno.

Gol-razlika je na strani Bordo tima, 134:130. U prvenstvenim duelima igranim na Grbavici, Željezničar je u 52 odigrane utakmice ubilježio 19 pobjeda, Sarajevo 13, dok je 20 susreta završeno remijem. Plavi imaju bolju gol razliku 71:58.

Vrijedi spomenuti da su u historiju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Izvor: sportke.ba