ODA SEDMOJ SEZONI FAIR PLAY LIGE (Drugi Dio)

STRIJELCI U OKVIRU SEDME SEZONE FAIR PLAY LIGE POSTIZALI 5.98 POGODAKA PO MEČU

Piše: Nihad Eminović

 

Pripeme za samu sezonu Huawei Fair Play lige počele su mnogo ranije nego li je sudijski dvojac oglasio prvi zvižduk. Prije 18. novembra 2018. godine, dana svečanog otvorenja sedme po redu sezone ovog takmičenja, uspostavljen je pravilnik sa propozicijama lige, kao i napravljen, odnosno formiran način odigravanja mečeva i usvojen broj ekipa učesnica, ukupno njih 12 (dvanaest).

Učešće u prvom krugu takmičenja tzv. grupnoj fazi, kao što smo već i naveli, uzelo je dvanaest ekipa: Zamm mC, SenSu, Fine Line, SU Futuro, Krajina, Tempo, Ljiljani, Reunited, Svitanje, 11. Juli Srebrenica, SD Nadžarći i Zovik.

 

Nakon grupnog dijela koje se igralo u dvoranama “Ramiz Salčin”, “Srce”, “Maarif” i “Novi Grad”, ukupno je postignuto 413 pogodaka, a najubojitiji napad imala je ekipa Zamm mC sa 54 postignuta pogotka, dok je ekipa SU Futuro igrala najčvršću odbranu primivši samo 16 pogodaka. Shodno svome golgeterskom učinku, ekipa Zamm mC je u knock-out fazu ušla sa liderske pozicije ispred ekipa Fine Line i Sensu, a ostali učesnici bili su SU Futuro, Ljiljani, Krajina, Tempo i Reunited. Nakon ovog dijela sezone od takmičenja su se oprostile ekipe Svitanje, 11. Juli Srebrenica, SD Nedžarići i Zovik.

 

Knock-out faza, ili drugi krug takmičenja igrao se 3. marta 2019. godine, a parove 1/4 finala činile su ekipe SU Futuro vs. Krajina, Fine Line vs. Tempo, SenSu vs. Ljiljani i Zamm mC vs. Reunited. Prvi i treći susret odlučivali su penali nakon koji su se radovale ekipe Krajine i SenSu-a, dok su ekipe Tempo i Zamm mC u reguralnom toku susreta obezbjedile svoja mjesta u polufinalu takmičenja. U ovoj dionici lige, u regularnom toku susreta postignuto je ukupno 19 pogodaka.

 

Krajina i Tempo, odnosno, Zamm mC i SenSu borili su se za prolazak u finale u polufunalnom danu takmičenja koji se odigravao na datum 24. mart 2019. godine. Više spretnosti imale su ekipe Tempo i Zamm mC, dok je ekipa Krajine i SenSu- ostalo da se bore za odličje bronzanog sjaja. Strijelci su ovim susretima polufinala mrežu tresli ukupo 6 puta.

 

Veliko, slobodno možemo kazati, do sada i najveće finale Huawei Fair Play Lige širom je otvorilo vrata dvorane “Ramiz Salčin” na Mojlilu u nedjelju, 07. aprila 2019. godine. Spektakularna uvertira i ceremonija koja će se dugo pamtiti i prepričavati samo su potvrdili iznad navedenu tezu da sedma sezona Fair Play lige drži epitet do sada najbolje od kako se i igra ovo takmičenje.

Prije samog finalnog duela, igrao se onaj za 3. mjesto, a na kraju nakon dva uzastopna zlata, ekipa Krajine ovoga puta morala se zadovoljiti samo bronzanim odličjem. A onda, spektakl…

Rasvjeta u bojama ekipa, prozivka igrača kao na najvećim futsal terenima širom svijeta, dvoranski vatromet i konačno taj sudijski zvižduk koji se čekao 6 mjeseci. Finale, kako i priliči, pružilo je fantastičan futsal i iznjedrilo sve čari ove igre, a na kraju, po prvi puta u svojoj bogatoj historiji, trofej ovog prestižnog takmičenja podigla je ekipa Zamm mC. Iako nisu zlatom zasijali, momčad Tempa ne smije biti razočarana, a osim srebra ponijeli su odličje najprijatnijeg iznenađenja sezone i osvojili srca mnogobrojne publike u dvorani na Mojmilu.

 

Za šest mjeseci, koliko se je trajala sedma sezona Fair Play lige, odigrano je ukupno 74 meča i postignuto impozantna 443 pogotka, što bi u prosjeku činilo impresivnih 5.98 pogodaka po meču. Prvi tobdžija lige bio je Mujezinović iz šampionske ekipe sa 20 pogodaka, a slijedili su ga Macić (Svitanje) sa 18, Japalak (Zovik) sa 16, Mirvić (Tempo) sa 14 i Begović (SenSu) sa 11 postignutih pogodaka.

Mujezinović je uz titulu najboljeg strijelca u svoje vitrine dodao i onu za najboljeg igrača lige, dok je Sedin Ibrahimović iz Tempa proglašen najboljim golmanom.

Trofej fair play ekipe “Damir Hasibović” pripao je ekipi Svitanje.

 

Također, treba istaći da je posjećenost tokom cijele sezone bila na zavidnom nivou, a posebno tokom finalnog dana kad je dvorana “Ramiz Salčin” gotovo pa bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

 

Sedma sezona, do sada najbolja sezona Fair Play lige, dugo će ostati u sjećanju i organizatora i učesnika i sigurni smo da će se još dugo prepričavati. Mi iz SU “Fair Play” već pripremamo nove projekte i nagovještavamo da će se i dalje u okviru ovog takmičenja igrati najatraktivniji futsal popraćen najljepšom sportskom atmosferom.

Fair Play, više od igre!