Na današnji dan prije 28 godina zapaljena dvorana Zetra

Na današnji dan, 21. maja 1992. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, olimpijska dvorana Zetra zapaljena je granatom ispaljenom s agresorskih položaja, ali je uz finansijsku pomoć obnovljena 1999. godine, saopćeno je iz KJP “ZOI-84 OCS”.

Dvorana Zetra izgrađena je 1983. za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara, koje su godinu kasnije održane u Sarajevu. Sastavni je dio Kantonalnog javnog pPreduzeća „ZOI’84“ Olimpijski centar Sarajevo i nalazi se u blizini stadiona “Asim Ferhatović Hase”, na kojem je održana i ceremonija otvaranja ZOI 1984, dok je sama ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara održana upravo u Zetri.

Najveća zasluga za osigurana sredstva pripada predsjedniku međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranchu, po kojem dvorana, u znak zahvalnosti, danas i nosi naziv.

Trenutni kapacitet dvorane je 12.000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20.000 ljudi kada su u pitanju koncerti i slične manifestacije.

Najveći broj posjetilaca u dvorani je bio za vrijeme koncerta rock grupe Bijelo Dugme održanog 1987. godine kada je nezvanično prodato oko 35.000 karata. Najveća svjetska imena koja su zabavljala publiku u olimpijskoj dvorani su bili: Elton John, Eros Ramazotti, Scorpions, David Guetta, Inna, Dj Bobo, David Copperfield i brojni drugi. Održani su razni summiti gdje su učestvovali svjetski zvaničnici poput Billa Clintona, Recepa Tayyipa Erdogana, itd. Dvoranu je posjetio i poglavar rimokatoličke crkve 2015. godine Papa Franjo.

Kada su sportske manifestacije u pitanju najveće organizacije poslije Olimpijskih igara 1984. koje su održane u dvorani su: takmičenje u hokeju za EYOF 2019, Evropsko prvenstvo u umjetničkom klizanju za juniore, Evropsko prvenstvo u disciplini brzog klizanja, Svjetsko prvenstvo u brzom klizanju za žene, Svjetsko prvenstvo u brzom klizanju za juniore, Svjetsko prvenstvo u streljaštvu, Evropsko judo prvenstvo U18, Davis cup u tenisu, Evuropsko prvenstvo u hrvanju, Evropsko prvenstvo u dizanju tegova, Svjetsko prvenstvo u kick boxu , Atletsko državno prvenstvo otvorenog tipa, Juniorsko svjetsko prvenstvo u rukometu 2013. i brojne druge.

Za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu i umjetničko klizanje. Klizalište Zetra je postalo tradicionalno centralno mjesto sporta i zabave na ledu u zimskom periodu u Sarajevu. Ostatak godine sadržajem poput kuglane sa pratećom ugostiteljskom ponudom, streljanom, sportskim uslugama, salonom za konferencije i seminare, svojim posjetiocima daje poruku da se uz održavanje sopstvenog zdravlja čovjek može i zabaviti. Bez prepoznavanja značaja dvorane za grad Sarajevo, godinama unazad ona opstaje isključivo zahvaljujući ljudima koji su uposleni u njoj, navodi se u saopćenju.

 

Preuzeto sa sportske.ba!