Legendarni Španac iznenada objavio kraj karijere: Jučer sam bio kod ljekara…

Premda je imao važeći ugovor s Athletic Bilbaom do 30. juna ove godine odnosno dok se takmičarska sezona ne privede kraju, Aritz Aduriz objavio je kako završava igračku karijeru.

Tri mjeseca nakon što je navršio 39 godina i ušao u 40., ovaj Bask odlučio je kako neće čekati kraj pandemije koronavirusa i nastavak nogometne sezone u Španiji.

“Jučer sam bio kod ljekara…”

“Došao je trenutak. Puno puta sam govorio kako će nogomet ostaviti tebe prije nego ti ostaviš nogomet. Jučer sam bio kod ljekara i rekli su mi da ću prije ili kasnije morati na još jednu operaciju kuka. Nažalost, moje je tijelo reklo ‘dosta’. Ne mogu pomoći svojim suigračima na način na koji bih to htio i onako kako oni zaslužuju. To je život profesionalnog sportaša. Jednostavno, jako jednostavno. Došlo je vrijeme za reći ‘doviđenja’ i ovdje staje moj put koji je bio nezaboravan i veličanstven, od početka do kraja. Hvala vam iz dubine mog srca”, napisao je između ostalog na Twitteru.

Pet sezona zaredom prvi topnik Athletica

Ovaj legendarni napadač postigao je tokom karijere 219 golova i upisao 63 asistencije. Najveći dio toga otpada na Athletic Bilbao u kojemu je igrao u tri navrata, a posljednji put se vratio 2012. i od tada nije išao nigdje. U međuvremenu je igrao i za Valladolid, Mallorcu i Valenciju.

Pet sezona zaredom, od 2014. do 2018., Aduriz je bio najbolji strijelac Athletic Bilbaa, a u dva navrata (2016. i 2018.) i najbolji strijelac Europske lige.

U karijeri je osvojio jedan trofej, Superkup Španije 2015. godine.

Za reprezentaciju Španije nastupio je 13 puta i pritom je postigao dva pogotka. Bio je dio Furije na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2016.

 

Preuzeto sa sportske.ba!