Legendarni Meho Kodro za Sportske.ba: Messi će se „obogatiti” dolaskom Pjanića

Legendarni bh. golgeter Meho Kodro već godinama živi u Sociedadu, gdje je proveo i posljednja dva mjeseca izolacije i najkritičniji period pandemije korona virusa koja je ozbiljno zahvatila Španiju koja je bila jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi s velikim brojem preminulih osoba (preko 26.000).

U razgovoru za Sportske.ba, tokom kojeg smo s nekadašnjim napadačem Veleža, Real Sociedada, Barcelone, Alavesa, Tenerifea… razgovarali o raznim temama, Kodro na početku ističe kako je najgori period epidemije u Španiji prošao, te se život u toj zemlji polako vraća u neke normalne tokove.

– Bilo je napeto zaista, cijela Baskija gdje sam ja s familijom, zatim Madrid, kao i ostali gradovi, bili su pogođeni, ali ni u jednom trenutku nije epidemija izmakla kontroli. Mjere zabrana su baš stroge bile, mislim najjače i u Evropi, bili smo skoro dva mjeseca u totalnoj izolaciji, kretnja je bila minimalna. Nekih 50 dana si mogao izaći iz kuće samo da kupiš hljeb i nazad. Sjediš i čekaš bolja vremena, priča nam Kodro, s kojim je tokom najtežeg perioda kod kuće bio i sin Kenan, reprezentativac naše zemlje koji brani boje Athletica, rivala tima iz Sociedad za koji je svojevremeno Meho zabio preko 80 golova.

– Kenan i ja smo bili zajedno i tako smo nekim zajedničkim aktivnostima, sportskim, fizičkim i drugim… trošili slobodno vrijeme i čekali da se stabilizuje situacija, dodaje Meho.

La Liga će se igrati

Nastavak sezone u La Ligi još je pod znakom pitanja, ali je više vjerovatno da jedna od najjačih fudbalskih liga na planeti bude prekinuta poput Francuske.

– S obzirom na mnogo bolju situaciju sve je bliži nastavka lige, s tim da se ne zna još kada će to biti, ali koliko sam u toku, to bi se moglo desiti polovinom juna, pa da se završi sve do kraja jula. Očekivanja su pozitivna, a ako mene pitate, ja smatram da se može i treba odigrati, jer to bi bilo fer i sportski i najpravičnije. Mislim da bi to bilo najlegalnije, da ovi koji zasluže izbore Evropu i opstanak. Ako bude kontra toga, onda bi nastali mnogi problemi u ligi. S pravom su se neki klubovi u Francuskoj žalili zbog odluke države. Situacija je takva da se treba igrati bez publike, ali to tako sad mora i nema nam druge, mišljenja je Kodro.

Tema koja je dosta aktuelna ovih dana u Španiji, ali i cijeloj fudbalskoj Evropi, je sve izvjesniji prelazak veznjaka BiH i Juventusa, Miralema Pjanića, u redove Barcelone.

Kodro smatra da bi to pravi potez za obje strane.

– Već dugo je moj stav da je on igrač za Barcelone. On može da se adaptira na igru Barce i na ono što je njima sada potrebno. Nedavno sam slično rekao i španskim novinarima. On će se, naravno, morati malo navići, tu je i Messi oko kojeg se dosta toga vrti, ali bi se i Argentinac obogatio Pjanićevim dolaskom. Jer, njegov pas, pregled igre i sve… zaista su na najvišem nivou, priča nam bivši selektor BiH, te trener mladog tima Sociedada, a poslije je vodio FK Sarajevo i Servette.

Crujiff je bio poseban

U današnje vrijeme je u Barceloni već dugi niz godina glavna zvijezda, te alfa i omega tima, Lionel Messi. Svako vrijeme nosi svoje lidere, a Kodro se prisjetio kako je to bilo u njegovo vrijeme dok su fudbalskom scenom dirigovali mnogi veliki igrači, ali nisu svi imali tu potrebnu karizmu koja bi ih izdvajala od ostalih.

– Prvi mi na pamet pada Johan Cruijff, on je kao trener u Barci u vrijeme kada sam i ja bio tu, bio zaista glavni. I prije toga je kao igrač osigurao status velike fudbalske zvijezde. Svi smo na neki način njega gledali s velikim poštovanjem. Ali zaista bilo je tu u Barci dobrih igrača koji su obilježili fudbal tog vremena, Hagi, Figo, Guardiola… Ali Cruijff je na mene, još dok sam bio jako mlad, ostavio veliki dojam, i kasnije kad sam mu se približio u Barceloni, osjetio sam to veliko poštovanje prema njemu i taj neki poseban osjećaj iz djetinjstva, jer je zaista bio legenda, prisjetio se Kodro, koji je i sam imao svoje uzore.

– Ja sam apsolutno bio fudbalski „zaljubljen” u Bajevića i Halilhodžića. Meni je teško objasniti koliko sam pratio i volio te igrače, kao i sam Velež. Danas mi je teško shvatiti kad neko pored naših igrača koji su bili veliki igrači, a imamo ih i danas, može favorizovati nekoga stanog, dodao je naš sagovornik.

Mnogo velikih utakmica i važnih golova Kodro je zabio u svoje vrijeme, a neke su mu ostale u posebnom sjećanju.

– Teško je sve to nabrojati i sjetiti se, što u dresu klubova u kojima sam igrao, što u dresu reprezentacije u vrijeme njenih prvih godina. Gol protiv Reala na prepunom Bernabeuu, a prvi u dresu Sociedada i generalno u Španiji, ostat će mi uvijek u srcu. Iako smo poraženi u tom meču. Jer, prije toga sam bio povrijeđen mjesec i pol dana, a ubrzo nakon dolaska u Sociedad. Zatim, moja posljednja utakmica za isti tim. Iz perioda u Veležu se sjećam mog debija 12. maj 1985. u Prištini. Zatim, utakmica Barcelona – Real Madrid, kada sam pogađao mrežu Reala u velikom derbiju, ona je zaista bila nešto posebno, zaključio je Meho Kodro.

(M. K./Sportske.ba)

Preuzeto sa sportske.ba!