Kraj Premijer Lige BiH : Sve poznato, najavljene tužbe

Upravo je završena sjednica Takmičarske komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koja je donijela odluku o prekidu Premijer lige i Kupa Bosne i Hercegovine. Odluku mora potvrditi Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Takmičarska komisija FSBiH: Kraj sezone, Sarajevo prvak, Zvijezda 09 i Čelik u nižem rangu!

Na današnjoj sjednici Takmičarska komisija je odlučila da proglasi kraj premijerligaške sezone nakon 22. odigrana kola. Vodeća ekipa Sarajevo je proglašena za prvaka, društvo najboljih napuštaju Čelik i Zvijezda 09, dok će osim Sarajeva (Liga prvaka) u Evropi igrati Željezničar, Zrinjski i Borac (Evropa liga). U društvu najboljih ponovo će igrati Olimpik i Krupa.

Prekinut je i Kup Bosne i Hercegovine u čijoj završnici su trebali igrati Željezničar, Zrinjski, GOŠK i Široki Brijeg, a ove odluke Takmičarske komisije treba potvrditi i Izvršni odbor Fudbalskog saveza čija sjednica bi trebala biti održana u narednim danima.

Podsjetimo, fudbal u Bosni i Hercegovini je suspendovan nakon tri odigrana kola nastavka Premijer lige zbog pandemije korona virusa, a iako su sve zemlje u regionu (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Slovenija) nastavile ili će nastaviti sezonu, u BiH fudbala najvjerovatnije do početka avgusta neće biti.

U Takmičarskoj komisiji smatraju da zbog neodobravanja za nastavak fudbalskih takmičenja u Republici Srpskoj do 8. juna i nagovještaja od strane Ministarstva zdravstva i Ministarstva porodice, omladine i sporta o produžetku mjera zabrane do 1. jula nisu stvoreni uslovi za nastavak sezone.

I pored ovih nelogičnih odluka “kriznog štaba” RS, te nikakve volje i želje od strane čelnika FSBiH za eventualnom promjenom “zakovanog” stava u RS-u, može se reći da je dobra stvar što su odigrana 22. kola, odnosno svako je sa svakim igrao dva puta, pa je znatno olakšano i donošenje odluke o konačnom plasmanu s kojom se, ipak, neće svi pomiriti s obzirom da je prvi čovjek Zvijezde 09 najavio tužbu protiv Saveza.

 

Preuzeto sa sportsport.ba

fb-share-icon