JASMIN MACIĆ – NAJBOLJI STIJELAC FAIR PLAY LIGE ZA SEZONU 2017/18

Gledajući sinošnju utakmicu svjetskog prvenstva između Urugvaja i Portugala, nismo mogli da ne vidimo sa kakvom je lakoćom i jednostavnošću “El Matador”, Edinson Cavani, postigao svoja dva pogotka i trasirao put svoje reprezentacije u 1/4 finale mudnijala u Rusiji. Njegova ubitačnost i dar za postizanje pogodaka podstakli su me da napišem tekst o još jednom vrsnom stijelcu koji, za razliku od Urugvajca, trese mreže manjih dimenzija.

Rijetki su oni igrači koji u svojoj prvoj sezoni u novoj ekipi i novom takmičenju pokažu svoje pravo lice i postanu glavna karika u pogonu svoje ekipe. U predhodnim sezonama Fair Play lige svjedočili smo, kako mnogim lijepim i očaravajućim momentima, tako i velikim i pozitivnim iznenađenjima. Sezona 2017/18 donijela je još jedno veliko, ako ne i najveće, a sigurno najpozitivnije iznenađenje od kako se igra Fair Play liga.

Da, siguran sam da već sada pretpostavljate o čemu, odnosno o kojoj ekipi je riječ. Svitanje! Baš kako im sam naziv kaže “svitanje”, u novoj sezoni Fair Play lige osvanula je i nova, preporođena ekipa Svitanja. Iako niko od učesnika i gledalaca koji prate Fair Play, tako i sam autor ovog teksta, nije ih uzimao za ozbiljno, ekipa Svitanja već na samom početku pokazala je svoje novo lice. Nakon samo nekoliko odigranih kola ova ekipa, od “outsider-a”, postala je glavna simpatija svih onih koji vole da gledaju i uživaju u futsalu na parketu dvorane “Ramiz Salčin”.

Kao što nijedan uspijeh nije slučajan, tako ni preporod ove ekipe nije došao sam od sebe. Mirsad Avdić, doskorašnji član ekipe “11. Juli” (ekipe koja se nije takmičila ove sezone u ligi), svoje igračko odijelo zamijenio je onim trenerskim, što se ispostavilo kao pun pogodak. Avdić je uspio da fuzijom već postojećeg igračkog kadra ekipe Svitanje i svoje bivše ekipe, uz par adekvatnih pojačanja, oformi ekipu vrijednu svakog respekta. Upravo kad imate jednu tako zdravu cjelinu i pozitivnu konkurenciju, kao plod dobijete ono najbolje, a u ovom slučaju to je “mašinerija” za postizanje pogodaka.

On je jedan od novajlija lige koji je zablistao u novom ruhu ekipe Svitanje. Na prvi pogled miran i tih, nije jedan od onih koji na prvu privlače pažnju na sebe, ali čim mu se ukaže prilika sa loptom u nogama, svi pogledi budu uprti ka njemu. Ti pogledi su većinom bili puni uzbuđenja i iščekivanja u kom dijelu gola će se mreža zatresti, međutim, bilo je i onih pogleda u kojima se vidio strah, a to su uglavnom bili pogledi protivničkih golmana. Brzina, pravovremena kretnja i razorna ljevica glavne  su odlike koje “ubodna igla” ekipe Svitanje ima uz svoje ime. U dodiru sa loptom, iznad pomenuta “ljevica”, bila je ubitačna kombinacija i skoro nerješiva enigma za većinu golmana Fair Play lige. Upravo ta kombinacija donijela mu je nevjerovatni 17 (sedamnaest) pogodaka, uz koje je upisao i 3 (tri) asistencije.

Dame i gospodo, likom i djelom prvi topnik Fair Play lige 2017/18,  Jasmin Macić.