IZ UEFA-e se oglasili zbog Lige prvaka

Europski nogometni savez (UEFA) demantirao je u nedjelju informaciju da će se uzvratna utakmica osmine finala Lige prvaka između Lyona i Juventusa igrati 7. augusta, koju je objavio predsjednik francuskog kluba Jean-Michel Aulas.

“Ništa nije odlučeno, baš ništa”, izjavio je glasnogovornik UEFA-e za njemačku agenciju upitan o datumima prekinutog takmičenja u Ligi prvaka.

Zbog širenja koronavirusa Liga prvaka je prekinuta kad su ostale još četiri uzvratne utakmice osmine finala, a među njima je i ona između Lyona i Juventusa, u koju Francuzi ulaze s prednošću 1-0 iz prvog dvoboja.

UEFA je tokom marta i aprila održala niz konferencija s predstavnicima svih nacionalnih saveza i klubova, a glavni zaključak tih razgovora bio je davanje prioriteta za dovršenje nacionalnih prvenstava, nakon čega bi se išlo i na dovršetak Lige prvaka i Europske lige.

Njemačka Bundesliga će nastaviti takmičenje 16. maja s namjerom da se prvenstvo završi do 30. juna. No, mnoge druge lige još nisu ni blizu nastavku takmičenja, dok je u Francuskoj prvenstvo prekinuto, a PSG proglašen prvakom. Lyon je u takvom raspletu ostao bez plasmana u europska takmičenja za sljedeću sezonu.

Prekid prvenstva je predsjednik Lyona iskoristio i kao argument za tvrdnju da bi njegova momčad mogla biti “masakrirana” od Juventusa u revanšu, jer bi torinska ekipa mogla biti u punoj formi, ako će italijanska Serie A biti nastavljena, izjavio je Aulas u razgovoru za francuski RTL u kojem je naveo da se već zna da će ta utakmica biti odigrana 7. kolovoza.

 

Preuzeto sa sportske.ba!