Intervju s Vedadom Ibiševićem: Ime mu je golgeter, prezime miljenik

RAZGOVARAO: Sinan Sinanović

Njegova je karijera impresivna. Bez mrlje u karijeri. I životu. On je ponos nacije, od Une do Drine, od Australije do Amerike.

Ime mu je golgeter, prezime miljenik. Ljubimac navijača. Kapiten u Herti. Zvijezda Berlina, više od desetljeće jedan od najboljih napadača u Bundesligi. Njegovi su golovi historijski. Odavno je po učinku u “klubu 100” budesligaških napadača. I sada juri rekord, nedostaje mu deset golova da na “vječitoj” listi prestigne čuvenog brazilskog asa Đovanija Elbera.

Vedad je Ibišević od prvog nastupa u dresu BiH postao je miljenik narodnih masa. Takav status zadržao je i danas kada je samo vjerni navijač.

Stotine, hiljade mališana “zmajića” po njemu je dobilo ime. Historijski gol u Kaunasu za plasman na Svjetsko prvenstvo, pa pogodak na čuvenoj brazilskoj Marakani, pa desetine eurogolova, učinilo ga je omiljenim u svlačionici i na tribinama.

Ibišević je u intervjuu za “Sportske” govorio o utakmicama u vrijeme epidemije, o rekordu, reprezentaciji…

– Desila se promjena trenera, pa pauza. To mi je išlo na ruku. Prije pauze nisam igrao, nisam bio ni fizički spreman. Sada mi je to dobrodošlo, došao je trener koji mi je dao šansu i drago mi je da sam je odmah iskoristio, govori Ibišević u intervju za Sportske.ba nakon što je prošle sedmice u prvoj utakmici nakon pandemija koronavirusa zabio pogodak u pobjedi Herthe protiv “svog” Hoffenheima.

Kakav je osjećaj bio igrati, koliko je želja prevagnula. kako si se spremao za utakmicu?

– Sve je to novo bilo za nas, od treninga do maski. Pripremaš se na kraju da igraš utakmicu, zaželjli smo se fudbala. Kada smo izašli na teren bio je potpuno drugačiji osjećaj bez navijača. Kada je lopta krenula, ide se u duele i bila je prava utakmica. Navijači naravno da nedostaju, ali nama je najbitnije bilo što smo pobijedili. Nismo sebi smjeli dozvoliti da nam nedostaje motivacija. Najbitnija je koncentracija i fokus da se odradi posao.

Osjećaš li se na stadionu Hoffenheima kao kod kuće?

– Sigurno da se osjećam drugačije. Ova situacija je promijenila sve. Vidio sam samo par ljudi. Nisam vidio Seju, nismo smjeli niskim da se viđamo….

Kada završite utakmicu gdje boravite?

– Bili smo u karantinu prije utakmice šest dana. Nismo išli kući. Sada idemo kući, sve normalno i idemo u hotel pred utakmicu. Bila je malo drugačija priprema utakmice. Vozimo se u dva autobusa. Te su se stvari promijenile. Ili u dva aviona ako je duže putovanje. Svako sjedi sam i nosi maske.

Slijedi derbi sa Union Berlinom…

-Trebao je biti prepun stadion, a igrat ćemo pred praznim tribinama. Oni su prvi put u Bundesligi. Tamo smo izgubili 1:0. Sada bi kod nas bilo 70.000, a igrat ćemo pred praznim tribinama.

Kako žive klubovi?

– Sigurno da ima neizvjesnosti za narednu sezonu kada su u pitanju manji klubovi. Dosta klubova žive od TV prava, pa će tako biti tih para, isplaćeni su. To je najveći dio kolača, nedostaju primanja od publike. Najveći dio ide od TV prava tako da je i to jedan od razloga što se igra dalje i što se sezona privodi kraju.

Kakvi su planovi Herthe?

– Svi čekaju da se završi sezona, koje će mjesto biti, i to igra ulogu za novce. Ljudi i dalje žele da ulažu u klub. Ne bi trebalo biti problema.

Ostaješ u Herthi?

– Ostajem do kraja sezone, pa ćemo vidjeti za dalje.

Pjanić u Barceloni?

– To su slatke muke za Mireta. Neće pogriješiti šta god da uradi, a ja bih iskreno volio da ode u Barcu. To bi mu odgovaralo!

Mnogi su u posljednje vrijeme u pauzi kroz intervjue iznijeli žestoke kritike oko reprezentacije, na račun selektora…

– To je bilo i prošlo. Nezahvalno je i teško komentarisati. Ja sam za reprezentaciju dao svoj maksimum, šteta što nismo napravili više. Drago mi je što sam bio dobre generacije koja je išla i na Svjetsko prvenstvo. To je to, nema se tu šta pametovati previše.

Gdje ćeš na odmor. Ameriku ili Bosnu?

-Ništa se ne zna. Volio bih doći u Bosnu i tako će vjerovatno biti, zaključio je Vedad Ibišević u razgovoru za Sportske.ba.

 

Preuzeto sa sportske.ba!