Hršumović eksluzivno za Fair play : ‘ Koliko se zalažemo na treningu toliko se vrati na utakmici ‘

Prvi topnik Futsal Premijer lige BiH: ‘ Nisam ni sanjao da se to može desiti ‘ 

Ekipa Fair Play je obavila intervju sa najboljim strijelcem Futsal Premijer lige BiH, Ibrahimom Hršumovićem. Nakon 6. kola Hršumović na svom kontu ima 11 golova i predvodi listu strijelaca te vodi svoj tim u borbi za vrh tabele. Sa Ibrahimom smo pričali o njegovoj dosadašnjoj karijeri, motivacijama te atmosferi u ekipi.

Kada ste se počeli baviti fudbalom i da li ste imali neku posebnu motivaciju tokom karijere ?

 • Ne kaže se džabe da je fudbal najvažnija sporedna stvar u životu. Ljubav prema fudbalu i sportu imam od kada znam za sebe. Uvijek je postojao motiv volja i želja za pobjedom samim tim nije mi bilo potrebno puno da me neko motiviše. 

S obzirom da ste iz Vareša, koji je bio razlog dolaska u Sarajevo ? 

 • Razlog dolaska u Sarajevo su studije; prvo srednja škola, a zatim fakultet. Pošto sam završio FASTO uvijek je bio dodir sa sportom, tako je puno lakše održavati fizičku spremu koja je jedna od važnih faktora u sportu. Fudbal je sporedno uvijek me pratio kao i ja njega.

Sada ste tu gdje jeste, višestruki osvajač futsal premijer lige BiH Centar polaže nade u vas. Kako se odvijao vas fudbalski put do vrha ?

 • To nosi veliku odgovornost i velika je čast biti dio tako velikog kluba pogotovo sada sa novom upravom. Prije svega bih se zahvalio Muhamedu Poričaninu, najtrofejnijem treneru BiH u futsalu, koji me pozvao da se priključim MNK DiaBiH gdje je bio trener i to je ujedno moj prvi futsal klub u BiH. Prilikom odlaska trenera Poričanina kao šef stručnog štaba dolazi Nijaz Mulahmetović poznatiji kao ‘Cuni’, od koga se može naučiti sve o futsalu. Mene i Cunija veže jedno loše sjećanje od prije dvije godine. Jedna zanimljiva situacija desila mi se pod vodstvom Cunija; Prije dvije godine u utakmici za Play off zbog samo jednog gola nismo ušli u razigravanje za premijer ligu. Dolaskom nove uprave u FC Centar ZAMM mC na čelu sa predsjednikom Muamerom Muftićem prešao sam u redove istoimenog tima. Također u FC Centar ZAMM je kao trener došao i Cuni pa opet surađujemo. Obećao sam sebi da ću mu se odužiti za situaciju od prije dvije godine i mislim da to dosad odlično radim. Novi tim je trenutno jedna zdrava sredina, radi se ozbiljno i odgovorno te na osnovu toga mislim da možemo napraviti velike stvari u budućnosti.

Trenutno ste na cifri od 11 golova. Nakon 6. kola sa svojih 25 godina ste prvi strijelac futsal Premijer lige BiH. Koliko vam to znači i možete li nam opisati osjećaj nakon postignutih 5 golova u prošlom kolu, ipak se to jako rijetko dešava.

 • Iskren da budem nisam ni sanjao da se to može desiti. Ono o čemu jesam razmišljao i šta je prvenstveno moj cilj su rad, zalaganje i slušanje savjeta od trenera. Prvo na treningu zatim na utakmicama jer koliko se zalažemo na treningu toliko se vrati na utakmicama. Osjećaj je nevjerovatan kada publika skandira vaše ime, ali da nismo kolektiv kojem težimo i da nemam ovakve saigrače ništa od toga ne bi bilo moguće. Ne znam da li se ikad desilo da postignemo dva pogotka sa igračem manje. Mislim da smo već počeli ispisivati historiju.

Vjerujem da ste već premašili svoja očekivanja ovakvim igrama, ali glad za uspjehom se uvijek povećava.

 • Nakon prvog kola i poraza vjerovatno nije bilo puno optimista. Sada već kako stvari stoje premašili smo očekivanja u svakom pogledu, ali nismo ni na pola puta jer ima još utakmica da se igra. 

Ovog vikenda vas očekuje utakmica u Skenderiji sa Kaskadom, a onda 3 dana poslije kup utakmica protiv Sloge kojoj ste već postigli 5 golova u prvenstvu. Kakva su očekivanja i raspoloženje u klubu pred ove utakmice ?

 • Utakmica sa Kaskadom neće biti nimalo lagana. Potrudićemo se istim pristupom maksimalno ozbiljno kao i u prethodnim utakmicama da osvojimo tri boda. Pored toga svakako očekujem publiku koja će nam sigurno biti vjetar u leđa. To je samo bio moj dan, ali svakako moram napomenuti da smo to uradili kao kolektiv što je najbitnije od svega. Očekuje nas vrlo teška i fizički zahtjevna utakmica sa Slogom, lično za mene najteža u ligi.

Vidimo imate puno diploma, medalja i trofeja. Ima li nekih da su vam posebno dragi ?

 • Svaki pehar i medalja imaju svoj značaj. To mi dođe kao nagrada za uložen trud, sigurno motiv da nastavim još više raditi i trenirati. Od svih mogu izdvojiti pehar za najboljeg igrača države u mininogometu na turniru koji se održao ove godine u Vitezu.

  Ibrahimova kolekcija pehara

  Ibrahimova kolekcija priznanja

 

Za kraj smo se zahvalili Ibrahimu na izdvojenom vremenu i poželjeli njemu i njegovoj ekipi puno sreće u nastavku, a Ibrahim poziva navijače FC Centra da dođu u Skenderiju u nedjelju u 17.00h i podrže svoju ekipu. Također je naglasio da će Centar organizovati humanitarnu akciju prikupljanja odjeće i obuće za ljude u potrebi, pa pokažimo svoju humanu stranu i pomozimo da ova akcija dostigne željeni nivo.

fb-share-icon