GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA RAMIZA SALČINA: BIO JE VELIKI ČOVJEK, BORAC I PATRIOTA

Brojne delegacije, članovi porodice Salčin i prijatelji odali su počast ovom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u naselju Saraj-polju danas je obilježena 26. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Teritorijalne odbrane Općine Novi Grad. Brojne delegacije, članovi porodice Salčin i prijatelji odali su počast ovom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata koji je poginuo od snajperskog hica ispaljenog sa neprijateljskih položaja iz pravca Nedžarića. Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, poznavao je rahmetli Salčina. Istakao je da je Ramiz dao veliki doprinos u organiziranju otpora na početku agresije na RBiH. Ne postoji ratište na području Novog Grada, od bitke na Žuči, Mojmilu, Dobrinji, pa do Nedžarića odnosno Saraj-Polja, a da taj hrabri patriota nije bio prisutan.

“Ramiz je bio veliki čovjek, borac i patriota. Danas ga se s ponosom sjećamo kao i svih ostalih junaka koji dadoše živote za državu BiH. Uvijek ćemo ih se sjećati i nikada ih nećemo zaboraviti.” – rekao je Delalić.

Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS-a istakao je koliko je važno obilježavati ove značajne datume i prenositi mladim generacijama herojstvo ljudi koji su više voljeli BiH nego sebe.

“Trebamo stalno podsjećati i obilježavati ovakve datume, nikad se ne umoriti. Naša budućnost zavisi od toga koliko ćemo se sjećati slavne borbe i heroja, koliko ćemo slijediti put u koji su utkali svoje živote. Ukoliko ih zaboravimo, naša država neće imati budućnosti.” – poručio je Fišo.

Delegacije su nakon polaganja cvijeća posjetile i mezarje na Kovačima gdje je Salčin ukopan.

Rahmetli Ramiz Salčin posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH Zlatnim ljiljanom, a dobitnik je i ordena Zlatni grb s mačevima. U čast njemu, jedan trg i ulica u Sarajevu nose naziv Ramiz Salčin. Osim toga po njemu je nazvana i sportska dvorana na Mojmilu.

Preuzeto sa oslobodjene.ba

fb-share-icon