Futsal taktika na www.fairplay.ba – “Pick & Roll” u Futsalu

Pripremio: Muamer Durić

Kada se kaže “Pick & Roll” odmah se pomisli na jednu od osnovnih napadačkih akcija u košarci ili basketu i najčešće je korišćena u igri 2 na 2. Ova napadačka akcija nije svojstvena samo košarkašima, nego je veoma često upotrebljavaju i igrači futsala, te je u prethodnim sezonama često viđena i izvođena od strane ekipa koje učestvuju u Fair Play ligi.

Prema školskim definicijama u kreiranju “Pick & Roll” napada učestvuju dva igrača, od kojih je jedan u posjedu lopte, dok mu drugi igrač prilazi sa strane igraču koji ga čuva, najčešće pod uglom od 90°, i postavlja blok kojim usporava ili, u boljoj varijanti, potpuno zaustavlja protivničkog odbrambenog igrača. Igrač sa loptom koristi situaciju kada je odbrambeni igrač blokiran te ga prolazi, a saigrač koji je uradio blok nakon tog prolaska okreće se leđima oko protivnika koga je markirao i kreće se paralelno sa igračem koji ima loptu prema golu. Tada sliiedi dodavanje od strane igrača sa loptom koje se pretvara u asistenciju u slučaju efikasnog završetka od strane igrača koji je radio blok, ili pak dodaje loptu drugom igraču nastavaljući akciju u cilju što efikasnijeg postizanja gola, a ako je u dobroj situaciji moguće je izvesti i direktan šut prema golu.

Uigrana “blok igra”, ili “pick & roll”, je efikasan način za dolazak u povoljnu poziciju za postizanje gola ili asistenciju, te detalj koji može odlučiti pobjednika utakmice.

FAIR PLAY, VIŠE OD IGRE!

fb-share-icon