EDIN DUDO – NAJBOLJI IGRAČ FAIR PLAY LIGE ZA SEZONU 2017/18

Šta napisati o čovjeku koji svojom pojavom sam za sebe govori. Zaista je nezahvalno pisati o fudblaskim veličinama i pobjednicima jer njihova djela sve govore. Međutim, mi ćemo se potruditi da vam na što bolji način donesemo ovaj tekst kroz lik i djelo jedne velike sportske i ljudske veličine, proslavljenog fudbalera i gospodina Edina Dude.

Kao što već rekosmo, fudbalski velikan Edin Dudo rođen je 30. 01. 1981. godine u glavnom gradu tada Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevu. U istoimenom klubu, FK “Sarajevo”, napravio je svoje prve fudbalske korake te nastavio dalje kroz sve generacije “bordo porodice”, a 2001. godine debituje u prvom timu ekipe sa Koševa. Dudo se može pohvaliti da je jedan od rijetkih igrača koji su nosili dresove dva najveća rivala u Bosni i Hercegovini, FK “Sarajevo” i FK “Željezničar”, a plavi dres ekipe iz “Doline Ćupova” obukao je u julu 2005. godine gdje se zadržao do 2008. kada se ponovo vraća u svoj matični klub. Poslije toga uslijedila je kratka epizoda u iranskom klubu “Tarbiat Yazd”, nakon koje se vratio u domovinu i igrao za Travnik, Famos, Slaviju, Guber i Bosnu Union u kojem i završava svoju bogatu karijeru.

Nakon zasluženog odlaska u fudbalsku mirovinu, Edin je može se reći sve osim mirovao. Naime, svoje umijeće sa velikih terena ovaj fudbalski znalac je prebacio na male, tačnije na one nama najdraže, terene Fair Play lige. Zahvaljujući ponajviše strategu ekipe Fine Line, Muameru Duriću, Edin Dudo se našao na spisku ove ekipe za sezonu 2017/18. Koliko je bio značajan njegov dolazak govori i činjenica da je odmah zadužio kapitensku traku i postao pravi uzor za ekipu čiju većinu uglavnom čine igrači starosne dobi do 23 godine.

Sa Dudom na terenu, uz Feđu Dudića i Sedina Torlaka, ekipa Fine Line je važila za jednog od favorita skoro minule sezone Fair Play lige. Spoj mladosti i iskustva na motorni pogon Edina Dude, urodio je velikim plodom, te su se zasluženo našli u finalu kao ekipa sa najviše postignutih pogodaka. Iako je većina publike očekivala da će na kraju i popeti se na najviše postolje, spletom okolnosti i nedostatkom par standardnih igrača, to se ipak nije desilo. Ni dva maestralna pogotka koje je postigao Dudo nisu bila dovoljna, te se ekipa Fine Line morala zadovoljiti samo srebrenom medaljom.

Dva pogotka koja je postigao u finalu, i uz predhodne, činili su cifru od ukupno 13 (trinaest) pogodataka na kontu Edina Dude, a uz to je dodao još i četiri asistencije. Ova statistika i veliki doprinos i značaj koji je donio, ne samo svojoj ekipi nego i Fair Play ligi, bili su dovoljan i validan dokaz da se ovaj dokazani fudbalski velikan proglasi najboljim igračem Fair Play lige za sezonu 2017/18.

Čestitamo Edinu Dudi ispred SU “Fair Play” i bila nam je čast što smo imali ovog ljudskog i fudbalskog velikana na terenima Fair Play lige.