Dva puta su osvojili Ligu prvaka, sada grcaju u dugovima i hitno im treba 100 miliona eura

Dvostruki europski prvak Porto nalazi se u velikim finansijskim problemima i do kraja juna mora pronaći 100 miliona eura kako bi ispunio obaveze iz Uefinih pravila o finansijskom fair-playu i dobio licencu za europska kup takmičenja, objavio je Eurosport.

Iako je Porto poznat po tome da zna prepoznati talente koje jeftino kupuje, a potom ih prodaje za velike novce, klub je nagomilao veliki dug koji je prije deset godina iznosio 250 miliona eura. Proteklih godina uspješno su servisirali i smanjivali dug, ali pandemija koronavirusa sve je pokvarila.

Vodstvo kluba trenutno pregovara s igračima o rezanju plaća za 40 posto, a s kreditorima o refinanciranju kredita od 35 miliona eura iz 2017. godine.

Zbog teške finansijske situacije prodaja najboljih igrača čini se neizbježnom. Portugalski mediji objavili su da je već dogovoren transfer brazilskog lijevog braniča Alexa Tellesa u PSG za 35 miliona. Također, klub bi mogli napustiti veznjak Danilo Pereira te napadači Jesus Corona, Moussa Marega i Fabio Silva.

Porto je dva puta bio europski prvak (1987., 2004.), dva puta je osvojio Kup Uefe (2003., 2011.), a 28 puta je bio prvak Portugala, ali u posljednjih šest godina samo jednom.

Portugalsko prvenstvo trebalo bi se nastaviti 30. svibnja, a do kraja je preostalo deset kola. Vodeći Porto ima 60 bodova, a slijedi ga Benfica, koja ima bod manje.

 

Preuzeto sa sportske.ba!