BH TELECOM PREMIJER LIGA ILI BH TELECOM PREMIER LEAGUE

HOĆE LI SVIJETLO PLAVA BOJA IZ GRADA SOLI, PO UZORU NA ONU SA OTOKA, VLADATI BH TERENIMA

Piše: Nihad Eminović

 

Prije samog početka nove sezone 2019/20 BH Telecom Premijer lige, kao i prije svake predhodne, dizala se velika buka i pompa o evenutalnim favoritima za budućeg šampiona. Po defoltu, kada se priča o titulama, nemoguće je izostaviti sarajevske klubove Željezničar i Sarajevo, kao i najkonstantniju ekipu lige godinama unazad mostarski Zrinjski, a tu je uvijek i ekipa sa Pecare, Široki Brijeg. Međutim, malo ko, možda samo najveći fanatici u svojim snovima su vidjeli svijetlo plavi dres sa „srebreničkim cvijetom“ na vrhu tabele.

Nakon devet odigranih kola prvenstva Bosne i Hercegovine, ekipa Tuzla City nalazi se na vrhu tabele sa dvadeset (20) osvojenih bodova, uz gol razliku 15:8. Prvi pratioci ekipe iz Tuzle su Željezničar sa bodom manje, odnosno prošlogodišnji šampion, ekipa Sarajeva, sa tri doda zaostatka. Na začelju tabele nalazi se Zvijezda 09 sa svega tri (3) osvojena boda.

Iako je malo ko, kao što je već navedeno u gornjem dijelu teksta, i pomišljao da će se situacija na ovaj način razvijati te da će momčad Milenka Bošnjakovića biti ispred „velike četvorke“, ipak, kada se stvari sagledaju iz objektivnog ugla, slobodno možemo kazati da trenutačni rezultat uopšte nije iznenađujući.

Iako svega par godina u elitnom rangu ekipa Tuzla City, na čelu sa Azmirom Husićem, predstavlja veliko osvježenje za bh. fudbal. Zdrav kolektiv sa velikim budžetom i pažljivo ciljanim investicijama već uveliko piše nove stranice historije fudbala na našim terenima, a ako se osvrnemo na prošlo kolo i više nego zaslužen trijumf protiv osvajača duple krune, onda zasigurno nije iznenađenje da se nalaze tu gdje trenutno i jesu.  S obzirom na sve što ih okružuje, krenuvši od boje, strukture, pa do samog imena, moramo reći da priča mlađe ekipe iz “grada soli” neodoljivo podsjeća na onu iz plavog dijela Manchestera.

Sa druge strane, oni koji su možda i ponajviše podbacili su ekipe Širokog Brijega i mostarskog Veleža koje se nalaze na devetoj, odnsno desetoj poziciji sa po osam (8) osvojenih bodova. Loši rezultati na otvaranju sezone uzeli su svoj danak, tako da su obje ekipe nakon svega par kola morale rotirati u stručnom štabu. Mjesto Rahimića na klupi Rođenih zauzeo je Dudić, dok je Karačić već treći trener u ekipi sa Pecare nakon što su momčad napustili Ćorić i Sedloski.

Sastatističe strane, najučinkovitija je ekipa Plavih sa Grbavice sa sedamnaest (17) postignutih pogodaka, dok je ekipa Zrinjskog kapitulirala samo tri (3) puta ove sezone. Prvi topnik prvenstva je Ubiparip (Tuzla City) sa devet (9), a prati ga Krpić (Željezničar) sa sedam (7) postignutih pogodaka.

Novih šest mečeva desetog kola igra se danas, odnosno večeras. Trenutni lider gostuje na Vrapčićima, gdje će ekipa domaćina imati priliku da se pobjedom iskupi za lošija izdanja u predhodnim kolima. Derbi kola igra se na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” gdje će ekipa Sarajeva ugostiti banjalučki Borac.

Sve parove desetog kola BH Telecom Premijer lige možete pogledati na prilogu ispod:

Utamice BH Telecom Premijer lige možete pratiti na sportskim programima Moja TV.

fb-share-icon