Arsene Wenger: Messi zna da je jedan fudbaler bolji od njega

Trenerska ikona, Arsene Wenger uporedio je dvojicu najboljih argentinskih, i prema mnogima, najboljih igrača u istoriji fudbala – Dijega Mardonu i Lionela Messija.

Sjajni Francuz je bez dileme:

“Maradona je imao nešto čarobno. Bio je stvaralac, genije sa svojim svijetom koji bi uspostavio na terenu. Svi bismo željeli biti Maradona, zaboravljajući na sve gluposti koje je radio u životu, jer on je takav kakav jeste – jedinstven”!

Imao sam čast da treniram Maradonu kada je već imao 50 godina. Nije mu bilo dobro, gotovo da nije mogao hodati, ali magično se igrao s loptom. Maradona je tada igrao s Baggiom i Del Pierom, ali je češće imao loptu od njih”.

“Maradona je, vjerovatno, jedini koji je mogao reći “Božija ruka”, a ljudi su mu to oprostili. Svakog drugog bi “rastrgli”, a da sam u pravu sjetite se gola rukom Henryja protiv Irske”.

“Argentina i danas ima najboljeg igrača svijeta, sjajne generacije fudbalera sa njim nisu uspjele da osvoje trofej. Čini se da čak i Lionel Messi zna da će, dok ne uspije, živjeti u sjenci Maradone”.

“Messi je i u ponašanju potpuno suprotan Maradoni koji je bio druželjubiviji. Leo je smiren, zatvoren je i malo govori. Ali to su dva genija, Messi je uradio više na klupskom nivou, ali da bi dostigao Maradonu morao je osvojiti Mundijal”.

“Bio je jako blizu, tri poraza u finalu Kupa Amerike, poraz u finalu Svjetskog prvenstva. Messi bi mogao reći – Pa, ovo je moja sudbina.”

” Ja ne mislim da će ikada tako nešto Messi reći, jer je u krvi šampiona da nađe načina da prkosi sudbini i ne odustane kada bi svako drugi”, zaključio je Wenger.